Het antwoord van Diederik Samsom

Door MaDLiVe op dinsdag 6 januari 2015 14:08 - Reacties (9)
Categorie: Politiek, Views: 5.136

Wellicht herinneren jullie mijn post nog m.b.t. de vrije artsen keuze. Een ontwikelling die voor mij de constante afbraak van onze zorgstaat illustreert, een trend die is ingezet in 2005/2006 toen we naar een geliberaliseerde zorgmarkt toe bewogen. Mooie beloftes waren er gemaakt. De markt zou het klusje wel klaren; meer transparantie, lagere kosten en hogere kwaliteit. En hoewel we eigelijk niet weten hoe we dit moeten evalueren gebeurd het in eerste instantie ook niet, die intentie lijkt te missen en dat is zeer zorgelijk! Gelukkig zijn er wel enkele pogingen ondernomen en het verhaal is alles behalve mooi. Hier moeten consequenties aan verbonden worden; het grote zorg experiment is mislukt ten koste van de burger. Maargoed mijn uitgebreide repliek kunnen jullie lezen in de post van twee weken geleden; De Zondag avond brief, deze brief was gericht aan Diederik Samsom, die dapper het beleid van de PvdA verdedigt, een onverdedigbaar beleid wat mij betreft. Maar hij (of een van de medewerker heeft gereageerd. Een reactie die wat mij betreft de bittere armoede in de politiek perfect illustreert, maar oordeel vooral zelf;
Diederik Samsom
Beste Amrish

We zijn het geheel eens. Het gaat niet goed in de zorg nu. We willen een publiek stelsel, met publieke verzekeraars die de zorg inrichten (en dus zónder vrije artsenkeuze maar dat terzijde). Dat staat ook in ons programma.

Nu doet zich de situatie voor dat we dat publieke stelsel niet hebben. En ook niet gaan krijgen zolang alleen de PvdA er voor is.

Wat doen we dan? Nogmaals herhalen hoe slecht het huidige stelsel is; tegen alles stemmen omdat we 'eerst het stelsel fundamenteel moeten wijzigen'?

Of zorgvuldig kijken hoe je binnen dit stelsel voor de sociaal-democratie resultaten kunt bereiken en stapje voor stapje naar een solidairder systeem bewegen dan we vandaag de dag hebben?

Dat is in essentie de vraag. Ik weet het antwoord wel

Met vriendelijke groet

Diederik Samsom
Ik
Beste Diederik,

Een goed politiek antwoord, overigens is de SP hier ook voor te porren. Dit is volgzame politiek niet de leidende rol waar ik op inspeel, de rol die we zouden moeten kiezen. Sommige zaken zouden we niet moeten willen als sociaal democratische partij, waar we onszelf niet verliezen in consessie politiek. Overigens ben ik erg benieuwd welk stapje we dan hebben gezet dat streeft naar het sociaal-democratische beleid.

Ik weet het antwoord namelijk niet.

Fijne avond,
Diederik Samsom
In de zorg:

- Wijkverpleging terug
- Integrale bekostiging eerste lijn, minder markt
- Specialisten in loondienst
- topsalarissen aangepakt
- transparantie en toezicht verzekeraars (ironisch werd die wet door de senaat verworpen)
- extra zorgtoeslag onderkant
- betere arbeidsvoorwaarden thuiszorg


Overig

- meer duurzame energie, doorbraken op zee en in de woningbouw
- kleinere dienstbare woningcorporaties
- aanpak inkomensverschillen
- meer investeren in leraren
- zekerheid voor flexwerkers
- schoonmakers in vaste dienst
- aanpak uitbuiting in schijnconstructies
- kinderpardon en humaner asielbeleid
- een open blik en meer invloed in Europa
- aanpak banken
- aanpak bonussen
- eindelijk aanpak belastingontwijking
- hypotheekrenteaftrek
- eerlijker vermogensbelasting

Etc
Etc

Met vriendelijke groet

Diederik Samsom
ik
Beste Diederik,

Fijn dat je de tijd neemt om de antwoorden, dat waardeer ik ten zeerste. ik begrijp dat je het druk hebt. Op een begeven moment worden wat mij betreft keuzes inderdaad fundamenteel. Je kunt je erg verliezen in compromissen in de politiek. Wellicht kun je je publieke sterk uitspreken dat we weer terug willen naar een publiek zorgstelsel, dit zal inderdaad niet worden gewaardeerd door een coalitie partner maar het zal ten zeerste worden gewaardeerd door de PvdA stemmer. Ik wil geen PvdA lid zijn dat zich constant negatief uitlaat, zo ben ik niet en dat is weinig productief. Maar ben wel erg stellig in de overtuiging dat het tijd is om keuzes te maken, duidelijk keuzes die niet teveel verwateren in het polderen en nuance, de wereld is inderdaad niet zwart-wit maar we kunnen wel een richting kiezen. Het land bevindt zich in een crisis en daar kunnen we alleen maar sterker uitkomen als we fundamentele keuzes durven te maken en een visie duidelijk durven uit te dragen.

Lijstjes met aankondigingen voor maatregelen en korte epistelen overtuigen mij helaas niet. Daar ben ik te kritisch voor. Gegeven, we pakken kleine winsten her en der. Maar we zijn een onderdeel van de coalitie niet van de oppositie.

We hebben elkaar overigens ontmoet in 2007, bij de opening van het academisch nieuwe jaar aan de Wageningen Universiteit, toen ik nog een onbezorgt studentenbestaan leide. Je was daar samen met Wouter Bos, jullie kwamen daar ontzettend sterk en symphatiek over. Dat sentiment mis ik soms, de uitstraling gedrevenheid en zelfverzekerdheid en het maken van keuzen.

Voor nu wens ik jou en je familie fijne feestdagen.

Hartelijke groeten,
Helaas niet meer van Diederik Samsom en/of zijn medewerker gehoord, verder dan lijstjes komen we niet, en dat is nu precies ons probleem. Visie en passie dat is wat ontbreekt in de politiek. Vond de aflevering van Buitenhof, zondag 4 januari afgelopen week ook kei sterk, zeker het kijken waard als je mijn sentiment deelt.

Volgende: Politics was once about beliefs and society. Now it is a worship of money 04-'15 Politics was once about beliefs and society. Now it is a worship of money
Volgende: De zondag avond brief (over de zorgwet) 12-'14 De zondag avond brief (over de zorgwet)

Reacties


Door Tweakers user Jeroenneman, dinsdag 6 januari 2015 14:46

De markt zou het klusje wel klaren; meer transparantie, lagere kosten en hogere kwaliteit.

Geldt dit niet voor zo ongeveer alle geprivatiseerde bedrijven? Concurrentie is nauwelijks goed voor de consument, maar vooral voor enkele ondernemers die stiekem toch afspraken maken.

Bij ziekenhuizen is de hele vraag/aanbod vergelijking sowieso al mank. Als een ziekenhuis ruk is, maar het enige in een straal van x km, wat doe je dan als patient? Vrijwillig iedere keer 100km reizen? Denk het niet.

Net zo'n raar verhaal als de NS. Ja, want er is echt concurrentie op de spoorwegen... Vind ik de NS te duur, dan maakt het geen flikker uit, want er is toch geen andere aanbieder.

Door Tweakers user harmen1987, dinsdag 6 januari 2015 14:52

Hoewel er van alles niet klopt aan hoe het nu gaat is wel de explosieve stijging van de zorgkosten ingedamd. Iets waar in het oude systeem geen enkele neiging naar was..
Zowel het voordeel als het nadeel van markwerking is dat er op de kosten wordt gelet:
Voordeel, het kost je minder
Nadeel, je krijgt er ook minder voor (bijvoorbeeld dus verder naar een ziekenhuis)
En aangezien we het geld gewoon niet hebben weet ik niet of er een andere goed oplossing is, behalve vaste budgetten en daaraan hangende wachtlijsten.

Door Tweakers user sypie, dinsdag 6 januari 2015 14:55

Dat lijstje is een waslijst van inhoudsloze kreten onder elkaar. Wat een rukker is die gast toch, durft niet eens klare taal te spreken. Hoe wil je dat mensen op je gaan stemmen als ze niet eens weten wat je allemaal blaat?

Door Tweakers user MaDLiVe, dinsdag 6 januari 2015 15:55

harmen1987 schreef op dinsdag 06 januari 2015 @ 14:52:
Hoewel er van alles niet klopt aan hoe het nu gaat is wel de explosieve stijging van de zorgkosten ingedamd. Iets waar in het oude systeem geen enkele neiging naar was..
Zowel het voordeel als het nadeel van markwerking is dat er op de kosten wordt gelet:
Voordeel, het kost je minder
Nadeel, je krijgt er ook minder voor (bijvoorbeeld dus verder naar een ziekenhuis)
En aangezien we het geld gewoon niet hebben weet ik niet of er een andere goed oplossing is, behalve vaste budgetten en daaraan hangende wachtlijsten.
Ik weet niet zo goed hoe dit in perspectief te plaatsen, de kosten zijn de laatste jaren voor de burger namelijk explosief gestegen, 15% van de stijging kan verklaard worden door vergrijzing. Bij het ziekenfonds betaalde we +/-40 euro per maand. Nu voor een basis pakket ruim 108 euro euro, bovendien heb je een flink eigen risico (380) en is het pakket compleet uitgekleed. Nee, je kan me niet wijsmaken dat dit strookt met de werkelijke kosten van zorg, de core bussiness. Overigens weet ik wel iets over de kosten van grondmateriaal in de zorg, zoals de kosten van diagnostiek en geneesmiddelen. De prijs die wordt afgerekend is vele malen hoger dan wat het kost. Enerzijds logisch, er is namelijk niets duurder dan drug research & development voor pharmaceuten maar de kostprijs van sommige producten zou niet zo hard mogen stijgen. Het blijft lastig uit te leggen waarom een MRI met exact dezelfde apparatuur en specialistische inbreng in het ene ziekenhuis 1400 kost en in het andere ziekenhuis 800. Vind jij maar eens iemand die het kan uitleggen, mij is het nog niet gelukt, ondanks dat ik in een ziekenhuis werk en het vaker aan collegas heb gevraagd.

Door Tweakers user Sissors, woensdag 7 januari 2015 10:48

Jeroenneman schreef op dinsdag 06 januari 2015 @ 14:46:
De markt zou het klusje wel klaren; meer transparantie, lagere kosten en hogere kwaliteit.

Geldt dit niet voor zo ongeveer alle geprivatiseerde bedrijven? Concurrentie is nauwelijks goed voor de consument, maar vooral voor enkele ondernemers die stiekem toch afspraken maken.
Ik zou eerder zeggen andersom. Er zijn paar gebieden waar het niet lekker werkt, maar in nagenoeg alle gebieden zijn (gereguleerde) bedrijven veel beter dan de overheid. Dat is simpel communisme vs kapitalisme. Of dacht je dat Intel nu ging beginnen met 10nm chip productie als er geen concurentie was geweest.

En ziekenfonds was ook niet alles, met bijvoorbeeld steeds grotere problemen met wachtlijsten.
Ik weet niet zo goed hoe dit in perspectief te plaatsen, de kosten zijn de laatste jaren voor de burger namelijk explosief gestegen, 15% van de stijging kan verklaard worden door vergrijzing. Bij het ziekenfonds betaalde we +/-40 euro per maand. Nu voor een basis pakket ruim 108 euro euro, bovendien heb je een flink eigen risico (380) en is het pakket compleet uitgekleed.
Dat jij een extreem dure basisverzekering kiest is uiteraard jouw zaak.

Maar het idee dat we van 40 euro per maand naar 108 euro per maand zijn gegaan is hilarisch. En dat is (naast wat andere, want ik vind de huidige opzet echt niet heilig of perfect) één van mijn problemen met het huidige systeem: Mensen denken dat de zorg die 100 euro per maand kost, terwijl dat een lachertje is.

Simpele rekensom, laten we zeggen 15M mensen die premie betalen, 100 euro per maand,
totaal is 18 miljard per jaar. Dat kan je nauwelijks een fractie van de zorgkosten noemen. De echte zitten rond de 100 miljard per jaar, dus als iedereen het via de verzekering zou betallen hebben we het over 500+ euro per maand. En dan is die 15M erg ruim genomen.

Daarom is het idee dat het vroeger 40 euro per maand zou kosten ook onjuist. Ja de zorgkosten zijn geexplodeert, maar we zullen nooit weten of het met een ziekenfonds minder hard of juist harder was geexplodeert. Maar het heeft nooit en zal nooit 40 euro per maand kosten.

Hieruit volgt overigens ook direct dat gezien de verzekeraars maar verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van een fractie van de zorgkosten, je ze moeilijk de schuld kan geven van de stijging van de overall kosten.

Door Tweakers user MaDLiVe, woensdag 7 januari 2015 11:40

Sissors schreef op woensdag 07 januari 2015 @ 10:48:
[...]

Ik zou eerder zeggen andersom. Er zijn paar gebieden waar het niet lekker werkt, maar in nagenoeg alle gebieden zijn (gereguleerde) bedrijven veel beter dan de overheid. Dat is simpel communisme vs kapitalisme. Of dacht je dat Intel nu ging beginnen met 10nm chip productie als er geen concurentie was geweest.
Dat klopt kapitalisme heeft ons veel innovatie gebracht, doet het nog steeds, maar in sommige sectoren hoort het niet thuis. De publieke voorzieningen; Publiek transport, zorg, onderwijs, energiemarkt. Laten dat nou ook net de sectoren zijn waar het niet zoveel goeds heeft gebracht. Sectoren waar je doet alsof er iets te kiezen maar omdat iedereen er afhankelijk van is het nooit een echte keuze is; Iedereen wil recht goeie zorg en pakketten introduceren zorgt er defacto voor dat zorg minder toegankelijk wordt voor minder bedeelden, en dit is al de praktijk van de dag. Patienten halen medicijnen niet op of volgen niet de doorverwijzing naar de specialist om de kosten voor het eigen risico te mijden.
En ziekenfonds was ook niet alles, met bijvoorbeeld steeds grotere problemen met wachtlijsten.
[...]
Die problemen zijn er nog steeds. Sterker nog, wachtlijsten worden langer. Lees ook eens dit artikel op medisch contact
Dat jij een extreem dure basisverzekering kiest is uiteraard jouw zaak.
Je kunt alleen een goedkopere basis verzekering nemen door je eigen risico naar de max. toe te schroeven. Maar gesproken als een echte liberaal; 'Dat is jouw zaak'. De tarieven voor de basis verzekering liggen vast.
Maar het idee dat we van 40 euro per maand naar 108 euro per maand zijn gegaan is hilarisch. En dat is (naast wat andere, want ik vind de huidige opzet echt niet heilig of perfect) één van mijn problemen met het huidige systeem: Mensen denken dat de zorg die 100 euro per maand kost, terwijl dat een lachertje is.

Simpele rekensom, laten we zeggen 15M mensen die premie betalen, 100 euro per maand,
totaal is 18 miljard per jaar. Dat kan je nauwelijks een fractie van de zorgkosten noemen. De echte zitten rond de 100 miljard per jaar, dus als iedereen het via de verzekering zou betallen hebben we het over 500+ euro per maand. En dan is die 15M erg ruim genomen.

Daarom is het idee dat het vroeger 40 euro per maand zou kosten ook onjuist. Ja de zorgkosten zijn geexplodeert, maar we zullen nooit weten of het met een ziekenfonds minder hard of juist harder was geexplodeert. Maar het heeft nooit en zal nooit 40 euro per maand kosten.
Tuurlijk dragen we niet alleen maar premie af aan zorgverzekeraar, we betalen per modaal gezien ook ongeveer 8000 euro af per jaar via belastingen die via het loon worden geheven. Bovendien komt een gedeelte van de premie bij mensen terug via zorgtoeslag, desondanks en lees eens wat van de bronnen die geef in het artikel hiervoor, is de stijging in de zorgkosten niet helemaal goed te verklaren!
Hieruit volgt overigens ook direct dat gezien de verzekeraars maar verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van een fractie van de zorgkosten, je ze moeilijk de schuld kan geven van de stijging van de overall kosten.
De verzekeraars leven niet alleen van de individuele premie, ze krijgen ook een hele zag geld van de overheid die weer voorkomt uit belastingen die worden geheven over ons loon.

[Reactie gewijzigd op woensdag 7 januari 2015 12:20]


Door Tweakers user Sissors, woensdag 7 januari 2015 12:00

Laat maar, op zo'n toon hoeft het van mij niet.

[Reactie gewijzigd op woensdag 7 januari 2015 12:15]


Door Tweakers user MaDLiVe, woensdag 7 januari 2015 12:18

Excuses voor de toon.

[Reactie gewijzigd op woensdag 7 januari 2015 12:19]


Door Tweakers user MaDLiVe, woensdag 7 januari 2015 12:18

.

[Reactie gewijzigd op woensdag 7 januari 2015 12:19]


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)